Blog

Uvijek zanimljivi i aktualni članci

Da li se stvarno naplaćuje PDV na sve?

Prolazi prvih mjesec dana od kada se u cijeloj EU obračunava PDV na sve pošiljke temeljem ukinutog oslobođenja na pakete zanemarive vrijednosti do 22€ a koji je na snazi od 01.07.2021. U ovom blogu vam donosimo kako to izgleda u praksi te da li su bombastične "crne" najave da će se na sve pošiljke od sada obračunavati PDV zaista točne.

Za početak, ako se još niste informirali o poreznim promjenama koje su na snazi od 01.07.2021. a koje se odnose na kupoprodaju proizvoda na daljinu koji se isporučuju iz "trećih zemalja" u Hrvatsku, pročitajte naš prethodni blog na tu temu.

Najviše pošiljaka ( oko 8 milijuna godišnje ) iz "trećih zemalja" dolazi u Hrvatsku u sustav Hrvatske pošte. S obzirom da najviše naših korisnika pošiljke preuzima upravo iz sustava Hrvatske pošte, o praksi tog kurira ćemo najviše govoriti u ovom blogu.

eBay je od 01.07.2021. uveo naplatu hrvatskog PDVa ( 25% ) prilikom kupnje. Znači, ako naručujete direktno na eBayu biti ćete obvezni zajedno s cijenom narudžbe platiti i PDV.
Kao eBayov najveći poslovni korisnik u Hrvatskoj, prošli smo proces prijenosa porezne obveze u Hrvatsku. To znači, kada naručujete proizvode putem naše Aplikacije, nećete morati platiti PDV prilikom kupnje već ( kako zakon nalaže ), prilikom preuzimanja pošiljaka.

Na papiru to znači sljedeće:
- svaka pošiljka, koja stigne na Vaše ime iz "trećih zemalja" u Hrvatsku s ispravno popunjenom CN22 carinskom deklaracijom; biti će ocarinjenja te ćete morati platiti PDV prilikom preuzimanja takve pošiljke
- uz PDV, Hrvatska pošta je uvela "Naknadu za kontrolni pregled pošiljke vrijednosti do 150€" u iznosu 18,50kn odnosno 37,00kn za pošiljke vrijednosti od 150€ do 1000€. 

Praksa i iskustva s terena su bitno drugačija:
- većina pošiljka koje stignu iz "trećih zemalja" u Hrvatsku nemaju CN22 carinsku deklaraciju ili ju imaju neispravno popunjenu. U takvom slučaju, ako Carina procjeni da vrijednost pošiljke ne prelazi 150€, pušta pošiljku na isporuku bez potrebe plaćanja PDVa i "Naknade za kontrolni pregled pošiljke". Ne možemo sa sigurnošću reći zašto, ali po svemu sudeći riječ je o tome da Carina ne može utvrditi vrijednost pošiljke a ne može više tražiti preko Hrvatske pošte pisanim putem ( što je pošta to prije naplaćivala oko 55kn ) slanje obavijesti o prispijeću pošiljke na kućnu adresu uz zahtjev za dostavom dokaza o vrijednosti. Razlog tome je što je uvedena nova "H7" deklaracija koja pojednostavljuje i skraćuje postupak carinjenja pošiljaka pa je kao takva onemogućila Carini i Hrvatskoj pošti usporavanje i dodatno naplaćivanje raznih usluga.
Znači, ne samo da se ne naplaćuje PDV i "Naknada za kontrolni pregled" svih pošiljaka iz "trećih zemalja", već su i kineske trgovine iskoristile mogućnost jednostavnog i fleksibilnog poreznog sistema Nizozemske ( članice EU ) te putem njihove pošte ( Post NL ) prosljeđuju pošiljke u Hrvatsku. Time se ne izbjegava plaćanje PDVa, naprotiv, u tom slučaju PDV se plaća u Nizozemskoj te pošiljka u Hrvatsku stiže sa statusom već puštenim u slobodni promet na teritoriju EU što za naše kupce znači da nemaju dodatnih troškova.

Koliko je nama ocarinjeno pošiljaka u prvih mjesec dana?
Broj pošiljaka koje su stigle iz "trećih zemalja" u naše centralno skladište temeljem usluge Checkpoint shipping u prvih mjesec dana je 142. Od toga, ocarinjeno je njih 18. Ostale ili nisu imale CN22 carinske deklaracije ili deklaracije su bile neispravno popunjene.
Na kraju bloga, pogledajte slike pošiljaka.

Što Carina uzima kao temelj za poreznu osnovicu? 
Iznos na CN22 carinskoj deklaraciji koju navede prodavač.

Da li se i dalje isplati naručivati proizvode male vrijednosti iz "trećih zemalja"?
O da! Prodavači iz Kine će sve napraviti da Vi svoju pošiljku dobijete, ne platite puno a i dalje prođete dosta jeftinije nego da isti proizvod kupujete u lokalnom dućanu.

Kako rade po novom sustavu ostale kurirske službe ( DHL, TNT, FedEx )?
Na email od ovih kurirskih službi za pošiljke vrijednosti do 150€ dobijete podatke za plaćanje PDVa i njihove usluge carinjenja. Po izvršenoj uplati, pošiljka Vam se isporučuje. Postupak je znatno brži i jeftiniji i ne morate više ispunjavati uvoznu dispoziciju te dostavljati dokaz o vrijednosti pošiljke. Ovim jednostavnijim postupkom, kurirske službe utvrđuju vrijednost pošiljke iz podataka u deklaraciji koja prati pošiljku.


Bogato iskustvo u naručivanju proizvoda s eBay-a za naše kupce, naučilo nas je što kupcima u Hrvatskoj treba. Treba im jednostavni način naručivanja, plaćanja i kvalitetna podrška. S nama - imate to sve!

I na kanalima


Načini plaćanja


X

Zabrana kopiranja

Tekstalni i slikovni materijal ove web stranice je vlasništvo tvrtke DOPI GRUPA j.d.o.o., te je kao takav zaštićen od kopiranja.